Zomer

In de vroege zomer wordt het op de Waddeneilanden ’s nachts niet helemaal donker, de avond- en ochtendschemering versmelten dan met elkaar.

DarkSkyTerschelling: Volle zomermaan boven het wad van Oosterend

De volle maan is nu op z’n mooist: laag aan de hemel en daarom lijkt hij heel groot. Je ziet hem het best aan de zuidelijke hemel, recht boven het wad.

Vanaf eind juni tot half juli kan je zelfs zo nu en dan lichtende nachtwolken zien, boven de noordelijke horizon. Dit is een zeldzaam hemelverschijnsel dat maar op weinig plekken op aarde voorkomt.

In augustus worden de nachten al een stuk langer en wordt ook weer echt donker.
Augustus is “vallende-sterrenmaand“. Elke nacht zie je er steeds meer en op het hoogtepunt, 11, 12 en 13 augustus zie je er tientallen per uur. Ze lijken uit het sterrenbeeld Persus te komen en worden daarom Perseïden genoemd.

Ook wordt vanaf eind juli de Melkweg in alle glorie zichtbaar. De lichtende band komt gedurende de nacht steeds hoger te staan tot hij na middernacht recht boven je hoofd staat.

In de zomer zie je ook veel meer satellieten (kunstmanen) dan in andere jaargetijden. Vooral het Internationale ruimtestation ISS is een opvallend verschijnsel.