Vallende sterren (meteoren)

Vallende sterren zijn lichtflitsen aan de nachthemel die veroorzaakt worden door kleine steentjes die vanuit het zonnestelsel onze dampkring inschieten.

DarkSkyTerschelling: een vallende ster nabij het fietspad naar de Boschplaat

Dat gebeurt met zo’n grote snelheid (30 – 60 kilometer per seconde) dat het kiezelsteentje gaat gloeien en licht uitzendt.
In de sterrenkunde worden vallende sterren officieel meteoren genoemd.

Op een gewone avond kan je elk uur een paar vallende sterren zien maar jaarlijks zien er ook een aantal nachten dat je er wel tientallen per uur kan zien.
Dit zijn de nachten dat er een vallende-sterrenregen of meteorenzwerm actief is.

Rond 10 – 13 augustus is elk jaar bijvoorbeeld de bekende meteorenzwerm van de Perseïden actief en tijdens die vallende-sterrenregen kan je soms wel zestig of meer vallende sterren (meteoren) per uur waarnemen.

Die vallende-sterrenregen wordt Perseïden genoemd omdat het lijkt of al die vallende sterren uit het zelfde punt aan hemel tevoorschijn komen: uit het sterrenbeeld Perseus.

De kiezelsteentjes die de vallende sterren veroorzaken zijn meestal afkomstig uit de staart van een komeet en we zien ze als de aarde in haar omloop om de zon de baan van zo’n komeet kruist.
Zo zijn de Perseïden afkomstig van de komeet Swift-Tuttle die zo genoemd is naar zijn ontdekkers.