De waarde van een donkere nacht

We zijn ons pas gaan afvragen wat de waarde is van een donkere nachthemel nu er steeds minder plekken op aarde zijn waar we nog echt van de nachthemel kunnen genieten.

In gebieden met donkere nachten, heb je meestal ook schone lucht en het is er stil. Daar kan de mens nog echt genieten van de grootsheid der natuur.

DarkSkyTerschelling: voorjaarsavond in het Bos van Formerum

Ook dieren zijn gebaat bij een donkere nacht. Veel dieren zijn ’s nachts actief en gaan dan op zoek naar eten of ontmoeten elkaar om te paren.

Er wordt pas sinds kort wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van nachtverlichting op mens en dier.
Over vogels is inmiddels bekend dat ze niet graag broeden in de buurt van buitenverlichting.

Zeeschildpadden zijn eveneens gevoelig voor nachtelijke verlichting. Ze komen het strand op om eieren te leggen en oriënteren zich daarbij op het licht van de maan.
In de Amerikaanse staat Florida is veel onderzoek gedaan naar zeeschildpadden en daar werd duidelijk dat de eieren op de donkerste delen van het strand worden gelegd.
Jonge zeeschildpadden kruipen ’s nachts uit het ei en richten zich dan ook weer op de reflectie van de maan of de sterren op de golven van de zee.
Kunstmatige verlichting verstoort dat mechanisme, de schildpadden raken verdwaald op het strand en vormen op die manier een gemakkelijke prooi voor jagende vogels.

Dieren kunnen ook “gefixeerd” raken door een lichtbron in de nacht. Vroeger werd dit gebruikt om met een felle lamp konijnen te vangen, maar trekvogels hebben er ook last van.
In 1998 werd dit goed waargenomen bij de kust van Oost Canada. Na ingebruikname van een nieuw olieplatform cirkelden elke nacht tienduizenden vogels rondom het platform. De vogels waren hun oriëntatie kwijt en bleven rondjes om het platform vliegen tot ze in zee stortten.

–> verder lezen: het belang van goede buitenverlichting