Sterren fotograferen

Als je op een goed donkere plek met een mooie sterrenhemel bent, kan het heel waardevol zijn om eens te proberen er een mooie foto van te maken.

DarkSkyTerschelling: de Melkweg in de winter

Fotograferen kan namelijk ook een goede methode zijn om de sterrenhemel beter te leren kennen.

Om veel sterren op de foto te krijgen dien je lang te belichten, tien tot dertig seconden is heel normaal.
Langer belichten kan ook maar dan loop je de kans dat de sterren door de draaiing van de aarde als streepjes worden afgebeeld.

Tijdens de belichting mag de camera niet bewegen en het best kan je de camera daarom op een stevig fotostatief plaatsen.
Als je dat niet hebt, kan je ook proberen de camera op bijvoorbeeld een tuintafel neer te leggen en in de juiste richting te fixeren met een paar boeken of een ander object.

De mooiste foto’s maak je met een groothoekobjectief (groothoeklens) want dan krijg je een groot deel van de hemel op de foto.
Om zoveel mogelijk licht op te vangen dien je verder het diafragma zo ver mogelijk open te zetten (bijvoorbeeld f/2,8 of zelfs 2,0) en een hoge gevoeligheid in te stellen (bijvoorbeeld 3200 of 6400 ISO).

DarkSkyTerschelling: Noorderlicht in het dynamisch duingebied tussen paal 16 en 22

De beste kwaliteit foto’s maak je natuurlijk met een professionele spiegelreflexcamera maar met een moderne smartphone kan je al ook mooie foto’s van bijvoorbeeld de Melkweg maken.

Sommige smartphones geven de mogelijkheid om lange belichtingstijden in te stellen en het diafragma wijd open te zetten, bij andere smartphones dien je daarvoor eerst een app te installeren.

Vergeet niet het brandpunt (focus) van de cameralens op oneindig in te stellen anders worden de sterren onscherp afgebeeld.