OKTOBER 2020
In de maand oktober is de Melkweg de hele nacht zeer goed zichtbaar en loopt ’s avonds vanaf de zuidelijke hemel boven de Waddenzee via het punt recht boven je hoofd naar het noordwestelijk deel van de hemel waar hij boven de Noordzee weer de horizon aanraakt.
Deze hele maand is ook de reuzenplaneet Jupiter laag aan de zuidelijke hemel te zien als een felle “ster” midden in het hart van de Melkweg in het sterrenbeeld Boogschutter.
Op donderdag 1 oktober is het volle maan.
De eerste volle maan van de herfst wordt traditioneel de “oogstmaan” genoemd en staat vannacht in het sterrenbeeld Vissen.
Deze maand is ook de rode planeet Mars goed te zien en staat de hele nacht aan de zuidelijke hemel in het sterrenbeeld Vissen.
Op vrijdag 16 oktober is het nieuwe maan.
De week voor en na nieuwe maan is altijd een goede periode voor een sterrenvakantie naar Terschelling omdat je dan de hele nacht van een donkere sterrenhemel zonder maanlicht kan genieten.
Rond 21 en 22 oktober zijn er in de nanacht enkele tientallen vallende sterren (meteoren) per uur te zien die uit de richting van het sterrenbeeld Orion lijken te komen en daarom “Orioniden” worden genoemd.
In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober wordt om drie uur ’s nachts de klok een uur terug gezet waarmee de officiële wintertijd weer ingaat.
Op de avond van deze “Nacht van de Nacht” worden er op Terschelling allerlei gezellige activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de sterrenhemel.
Op zaterdag 31 oktober is het volle maan en de maan staat in het sterrenbeeld Ram.
Dit is de tweede keer deze maand dat de maan vol is en we spreken dan van een “blauwe maan”.
NOVEMBER 2020
In november is de Melkweg ’s avonds nog heel goed zichtbaar en strekt zich dan uit vanaf de zuidelijke horizon tot vrijwel recht boven je hoofd.
Deze hele maand is de planeet Mars aan de zuidelijke hemel te zien als een felrode “ster in het sterrenbeeld Vissen.
In november zie je ook een paar maal per uur langzame en heldere vallende sterren (meteoren) langs de hemel schieten die afkomstig lijken te zijn uit het sterrenbeeld Stier en daarom Tauriden worden genoemd.
Op zondag 15 november is het nieuwe maan.
De week voor en na nieuwe maan is altijd een goede periode voor een sterrenvakantie naar Terschelling omdat je dan de hele nacht van een donkere sterrenhemel zonder maanlicht kan genieten.
Op maandag 30 november is het volle maan en de maan staat dan in het sterrenbeeld Stier.
Deze maan wordt in Noord-Amerika de “bevermaan”genoemd en wij kennen hem wel als de “vorstmaan” omdat het rond deze tijd al flink kan vriezen.
DECEMBER 2020
In het weekend van 12 tot 14 december zijn er de hele nacht vallende sterren te zien van de Geminiden meteorenzwerm.
De Geminiden zijn volgens velen de mooiste vallende sterrenregen van het jaar en op een onbewolkte nacht kan je er dan vele tientallen per uur langs de hemel zien schieten.
Dit jaar zijn de Geminiden wel heel gunstig te zien want het is dan rond nieuwe maan.
Op maandag 14 december is het nieuwe maan en de maan is dan onzichtbaar want hij staat tussen de aarde en zon in.
In Zuid-Amerika, in het zuiden van Chili en Argentinië vindt er vandaag zelfs een zonsverduistering plaats.
Op maandag 21 december begint de astronomische winter, om elf uur ’s ochtends staat de zon dan op het laagste punt aan de dierenriem.
Op het zuidelijk halfrond begint vandaag de zomer maar vanaf Terschelling gezien komt de zon rond het middaguur niet hoger dan vijftien graden boven de zuidelijke horizon te staan.
Op maandag 21 december is er ook een heel speciale samenstand aan de hemel van de beide reuzenplaneten Jupiter en Saturnus.
Dit is een zogeheten “grote conjunctie” en Jupiter en Saturnus staan dan schijnbaar zo dicht bij elkaar dat je een verrekijker nodig hebt om ze van elkaar te kunnen scheiden.
Beide planeten zijn aan het eind van de avondschemering laag boven de zuidwestelijke hemel te zien in het sterrenbeeld Steenbok.
Op woensdag 30 december is het volle maan en de maan staat dan in het sterrenbeeld Tweeling.
Deze maan wordt wel de “wintermaan”genoemd en staat de hele nacht hoog aan de sterrenhemel.