Dark Sky links

International Dark Sky organisation (IDA)
darksky.org
Dit is de internationale organisatie die het predikaat Dark Sky gebied afgeeft.
Op hun website kan je zien waar alle Dark Sky gebieden ter wereld liggen.
Ook kan je hier informatie vinden over hoe je je eigen buitenverlichting kan aanpassen zodat deze effectief en toch stervriendelijk verlicht (lichtkleur en helderheid aanpassen en enkel naar beneden schijnen).

Sark
www.sark.co.uk en www.sastros.sark.gg
Het kleine Kanaaleiland Sark ligt onder de Normandische kust van Frankrijk en kreeg in 2011 als eerste eiland ter wereld de status van Dark Sky Community toegekend.

Ooit was het een echt pirateneiland maar nu is Sark beroemd om zijn mooie grotten die veelal enkel vanaf zee te bereiken zijn.
Op Sark rijden geen auto’s rond, je hebt er enkel tractoren, fietsen en paarden.
Je hebt er ook geen straatverlichting en op warme zomeravonden staat de Melkweg als een grote boog recht boven je hoofd in een prachtige sterrenhemel.

Coll
visitcoll.co.uk en darkskycoll.co.uk
Het Hebrideneiland Coll ligt voor de westkust van Schotland en kreeg in 2013 de status van Dark Sky Community toegekend..

De 200 bewoners hebben slechts een paar auto’s en er is ook geen straatverlichting.
De boeren van Coll bewerken hun land nog op de traditionele manier en daarom kom je op het eiland vogels tegen die elders uitgestorven zijn, zoals bijvoorbeeld de corncrake (crex crex).

Galloway Forest Dark Sky Park
Het Galloway Forest Park in Zuid Schotland was het gebied in Europa dat als eerste een dark sky park werd.

Izera Dark Sky Park
Het Izera dark-skypark ligt half in Polen en half in Tsjechië in het Izera berggebied.
In de jaren tachtig van de afgelopen eeuw was hier enorme milieuverontreiniging door zure regen vanuit industriegebieden. De veenbodem werd gelukkig gespaard en nu vindt er herbebossing plaats. In 2009 werd Izera ingesteld als dark-skygebied.

Flagstaff Dark Sky City
De stad Flagstaff in de Amerikaanse staat Arizona werd in 2001 de eerste Dark Sky stad ter wereld.
Op hun website vind je ook gedegen (wetenschappelijke) informatie over goede verlichting en de invloed van kunstlicht op mens en dier.